Projekt PHARE č. 2004/016-764.08.03
"Posilnenie systému rýchleho varovania pre bezpečnosť potravín v SR"
Dňa 13. mája 2005 sa v Miestodržiteľskom paláci uskutočnila slávnostná záverečná konferencia pri príležitosti ukončenia Phare projektu „Strengthening the Rapid Alert System Network for Food Safety in the Slovak Republic“ /Posilnenie systému rýchleho varovania pre bezpečnosť potravín v SR/ za účasti talianskeho veľvyslanca, predstaviteľov Ministerstva zdravotníctva SR, Reprezentácie EK, Ministerstva financií – Centrálna finančná a kontraktačná jednotka, Úradu vlády SR, Úradu verejného zdravotníctva SR a talianskeho partnera ARPA- Emilia Romagna.
Konečným prijímateľom pomoci bol Úrad verejného zdravotníctva SR a niektorých aktivít (semináre) sa zúčastnili aj pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Tento twinning light projekt bol plne financovaný z prostriedkov EÚ v rámci predvstupového fondu Phare UIBF 2002 a bol realizovaný v spolupráci s talianskym partnerom ARPA- Emilia Romagna. Prebiehal od novembra 2004 do mája 2005.
Všeobecným cieľom projektu bolo zdokonaliť ochranu zdravia spotrebiteľov, a to zabránením ich vystavenia takým potravinám, ktoré nezodpovedajú požiadavkám na zdravotnú bezpečnosť alebo ktoré sú nesprávne označené, a tak predstavujú spotrebiteľské riziko.
Ciele projektu sa dosiahli cestou intenzívnych tréningov profesionálneho tímu RASFF jednotiek na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, Úrade verejného zdravotníctva SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Regionálnych veterinárnych a potravinových správ /t.j. orgánov potravinového dozoru, ktoré sú napojené na systém RASFF/ a záverečného seminára pod vedením expertov z Talianska. Významnou časťou projektu bolo vytvorenie metodického materiálu pre hodnotenia zdravotného rizika z potravín expertmi z ARPA- Emilia Romagna a Úradu verejného zdravotníctva SR, s ktorým boli oboznámení všetci účastníci počas záverečného seminára.
Výsledky projektu, prehĺbenie a aktualizácia vedomostí zodpovedných pracovníkov orgánov potravinového dozoru o celoeurópskom Rýchlom výstražnom systéme /RASFF/ a hodnotení zdravotného rizika z potravín a príslušnom aquis communitaire (nariadenie č. 178/2002 a smernica 92/59/EEC) a vytvorenie metodického materiálu pre hodnotenie zdravotného rizika z potravín pre orgány potravinového dozoru s dôrazom na oblasť, kde zatiaľ nie je prijatá EU legislatíva boli splnené.
Realizácia projektu prispela cestou zaškolenia zodpovedných pracovníkov orgánov potravinového dozoru k efektívnejšiemu plneniu úloh v podmienkach implementácie EU legislatívy.
Terms of Reference |
|
Start up report |
|
Final report |
|
Methodological proposal for RASFF, HACCP and Risk Assessment implementation in food control |
|
Metodologická príručka |
|